Презентација урбанистичког пројекта за изградњу пречистача отпадних вода у Зрењанину

Презентација урбанистичког пројекта за изградњу пречистача отпадних вода у Зрењанину

Одељење за урбанизам Градске управе Зрењанин објавило је јавни позив за презентацију пројекта урбанистичко-архитектонске разраде локације за изградњу постројења за пречишћавање отпадних вода.

Јавна презентација одржава се до 6. августа у просторијама Одељења за урбанизам од 10 до 12 часова, урбанистички пројекат је постављен и на званичном сајту града, а примедбе и сугестије се могу доставити том одељењу у писаној форми.

Пројекат је израдила београдска фирма ,,Ехтинг“, на захтев предузећа ,,Бегеј Њатер“.

Уговор о изградњи централног пречистача отпадних вода у Зрењанину потписали су почетком новембра прошле године градоначелник Зрењанина Симо Салапура и потпредседник компаније ,,Метито“ Валид Мадвар у присуству министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислава Недимовића и отправника послова амбасаде Уједињених Арапских Емирата (УАЕ) у Србији Ибрахима Али Ал Дармакија.

Пројекат се реализује као директна страна инвестиција, на основу међудржавног споразума Србије и УАЕ, у вредности од 30 милиона евра.

Како је тада речено, обавезе Града Зрењанина у реализацији пројекта нису финансијске већ подразумевају обезбеђивање грађевинског земљишта и повезивање градске канализације са пречистачем отпадних вода.

Централно постројење за прераду отпадних вода града у Зрењанину биће изграђено на ободу индустријске зоне ,,Југоисток – Ечка“, са десне стране државног пута Зрењанин – Београд.

Планирани почетак изградње постројења у Зрењанину је новембар ове године, а рок изградње 18 месеци.

Пројекат би у потпуности финансирао, развија и њиме управљао ,,Метито“ кроз своје локално предузеће ,,Бегеј Њатер“, а биће усклађен са највишим стандардима Европске Уније, као и препорукама Светске здравствене организације.

На тај начин би се обезбедило да сва отпадна вода буде пречишћена и испуштена у Александровачки канал који се улива у реку Бегеј, а која је, како је наведено, тежиште развоја градске економије, туризма и заштите животне средине.

Зрењанин нема пречистач отпадних вода и сва отпадна вода сада се улива у Александровачки канал.