Компанији Јумко на основу одобрења Владе Србије отписано преко милијарду динара дугова према јавним предузећима

Компанији Јумко на основу одобрења Владе Србије отписано преко милијарду динара дугова према јавним предузећима
Компанији Јумко на основу одобрења Владе Србије отписано преко милијарду динара дугова према јавним предузећимаГрадска Скупштина у Врању је на последњој седници својом одлуком отписала нових 49,1 милиона динара које је Јумко направио према јавним предузећима у овом граду, а на основу Унапред припремљеног плана реорганизације (УППР) који одобрава Влада Србије.

Од 1. маја 2020. до 26. маја ове године према државним повериоцима укупан дуг је нарастао на преко милијарду и 50 милиона динара, који се сада конвертују у улог према повериоцима, а међу њима је и највећи Град Врање.

Ова одлука је донета јер је Привредни суд у Лесковцу 26.маја 2021. донео решење којим се усваја Програм УППР за Компанију Јумко, чиме се наставља непрегледни ток не плаћања дугова јавним предузећима за испоруку воде, електричне енергије, као и услуге плаћања пореза на имовинуа све на основу одлуке Владе Србије.

Град Врање, би у перспективи могао да дође до јако већег дела основног капитала Јумка, по основу конверзије јавних дугова, али тек ако би Јумко добио стратешког партнера о чему за сада не постоје објективне најаве.

Компанија која је годинама у финасијској дубиози сада запошљава око 2.000 радника, који примају између 30 и 35.000 динара зараде. Под некадашњом текстилном фабриком отварају се погони широм Србије.

Јумко тренутно производи само део наменске производње за јавна предузећа Србије, део за Министарство одбране и ВС, а међу ангажованим људима у Јумко у делу наменске производње су и пензионисани официри ВС из Четврте бригаде КОВ којхи примају, како је потврђено новинару Данаса, „специјалне хонораре за свој стручни надзор“ а које износе према извору Данаса и више од три просечне плате копје примају радници у Јумку.Словачки привредници заинтересовани да дођу у Србију

Словачки привредници заинтересовани су да започну или прошире пословање у Србији. након низа састанака који су одржани првог дана службене посете Братислави.

Представљен је привредни амбијент у Србији и погодности које су на располагању домаћим и страним инвеститорима. То је била тема о којој се разговарало на радном ручку са словачким привредницима. Делегација Министарства привреде на челу са министарком Анђелком Атанасковић боравиће у службеној посети Братислави поводом одржавања Пословног форума Словачка - Србија и 10. заседања Мешовите комисије за економску сарадњу између Републике Србије и Словачке Републике.